Gå til indhold

Dagbogsblad af Storm P.

Danmarks Jerbanemuseums arkiv rummer fantastiske guldkorn. Her kommer f.eks. historien bag en signeret Storm P.-tegning fra 1944.

I november 1944 modtog ”Fru Stationsforstander Petersen” i Esbjerg et ganske særligt brev, der indeholdt en stregtegning. Tilsyneladende havde kvinden – hendes fornavn fremgår ikke af brevet – bedt om at få tegningen tilsendt, for den var ledsaget af følgende lille hilsen: ”Hermed den ønskede ’Dagbogstegning’ som jeg haaber er tilfredsstillende.” Beskeden var underskrevet af ”Rob. Storm Petersen”, bedre kendt som Storm P.

 

Storm P 2

Beskeden, som stationsforstander Petersens kone modtog sammen med Dagbogsbladet.

Tegningen var ét af Storm P.'s såkaldte ”Dagbogsblade”, der fra 1917 til 1949 udkom som daglig rubrik i dagbladet B.T. og som var hans kommentar til store såvel som små aktuelle begivenheder. Det dagbogsblad, som blev sendt til Esbjerg, udkom i avisen den 15. juni 1944. Det viser en gruppe togpassagerer, der står på rad og række og afventer stationspersonalets signal til at måtte stige på toget. I bunden har Storm P. skrevet følgende: ”I Esbjerg lærer man de Rejsende at komme præcis til Toget.”

Storm P 1

Dagbogsbladet, der udkom i B.T. den 15. juni 1944.

Det var hans kommentar til den evakueringsplan, som Esbjerg havde udarbejdet som én af de første jyske byer. Den havde været et halvt år undervejs og blev fremlagt i juni 1944 – i Besættelsens sidste år – og i forbindelse med udsendelsen af et cirkulære fra Statens civile Luftværn, der pålagde de kommuner, der lå uden for luftbeskyttelsesområderne, at udarbejde en plan for evakueringen af civilbefolkningen. Esbjergenserne var således godt forberedt og klar til at efterkomme myndighedernes krav.

Hvis situationen i det besatte Danmark spidsede til, skulle omkring 41.000 af Esbjergs indbyggere ifølge planen evakueres til Fyn, mens ca. 3.000 mennesker skulle forblive på deres poster, heriblandt politifolk, jernbanepersonale samt én præst og én tobakshandler.

Evakueringen af de 41.000 civilister skulle bl.a. foregå med tog, som byens borgmester Højer-Nielsen fortalte til B.T. den 15. juni 1944: ”Der skal gaa 11 Tog i Døgnet, og paa 4 Døgn skal Byen være tømt. Der er lagt Køreplaner og det hele – saa ogsaa den Side af Sagen er i Orden.”

Evakueringsplanen var udarbejdet af chefen for evakueringssektionen i Esbjerg og i tæt samarbejde med et udvalg af byens spidser, heriblandt borgmesteren, politimesteren, kommunaldirektøren og stationsforstanderen. Det var sidstnævntes hustru, der i efteråret 1944 henvendte sig til Storm P. og bad om det dagbogsblad, hvori han havde foreviget nyheden om evakueringsplanen for Esbjerg.

Var Storm P.s signerede dagbogsblad mon en julegave fra Fru Stationsforstander Petersen til sin mand i julen 1944? Vi ved det ikke. Til gengæld er det sikkert, at der blev passet godt på tegningen. Så godt faktisk, at den blev indleveret til DSBs museum i København, hvorfra den med lukningen museet for godt 20 år siden kom til Jernbanemuseet i Odense, hvor den befinder sig i dag.