Gå til indhold

Nyt børneunivers på Danmarks Jernbanemuseum

De seks lokomotivvenner Koblingerne bor på Danmarks Jernbanemuseum sammen med en masse andre lokomotiver. Koblingerne er museets univers for børn, hvor lokomotiver bliver vækket til live, løser problemer og hjælper hinanden.

Koblingerne

Koblingerne er en permanent del af Danmarks Jernbanemuseums formidlingstilbud til børn i alderen 3-7 år. De kommende år udvikler museet film, bøger, skuespil og meget andet, hvor Koblingerne er hovedpersoner. Fra i år kan museets gæster opleve Koblingerne på forskellig vis i alle skolernes ferier. Nogle gange som skuespil, andre gange via opgaver, der skal løses.

 

De seks koblinger

Koblingerne består af seks lokomotiver, der alle er i Danmarks Jernbanemuseums samling.

De seks figurer er:

  • Karen, der er modelleret efter damplokomotivet K 563
  • Odin, der har sin oprindelse i Danmarks første lokomotiv, men konkret er skabt efter museets kopi fra 2018.
  • Molly, der er modelleret efter motorvognen MO 1954.
  • Morten og Yrsa, der er tvillinger og har deres oprindelse i museets MY-lokomotiver MY 1101 og MY 1135. 
  • Køf, hvis ophav er museets rangerlokomotiv af samme navn. 

Lokomotivmester Busse sørger for, at alt er som det skal være på museet og hjælper Koblingerne, når der opstår problemer. Busses navn er ikke tilfældigt. Det har sine rødder i den tidligste danske jernbanedrift, hvor Otto Friedrich August Busse var den første overmaskinmester. Senere blev hans søn, Otto Frederik August Busse, direktør for maskinafdelingen .

Hver figur har nogle helt enkle og relaterbare personligheder, som børn let kan genkende og forholde sig til. Koblingerne holder sammen og er alle gode venner. Nogle gange opstår der problemer, men når de blot hjælper hinanden, skal det hele nok gå.

 

Et univers børnene kan tage med hjem

Koblingerne findes på mange platforme, både som formidling på museet og som aktiviteter hjemme. Der udvikles løbende opgavehæfter, udgives bøger, produceres animationsfilm og meget mere. Koblingerne har også deres egen sang.

En central del af universet er Lokomotivmester Busses værksted, som ligger på Danmarks Jernbanemuseum. Det er et lege- og læreområde for børn, hvor man kan gå på opdagelse i Busses værktøj, prøve hans kontroltavle, køre med hans modelbane og meget andet.

Besøg Koblingerne på deres egen hjemmeside

Her kan I møde de seks Koblinger - Karen, Odin, Køf, Molly, Yrsa og Morten - og lære dem bedre at kende. I kan se de rigtige lokomotiver, der er inspirationen bag Koblingerne og som I altid kan besøge på Danmarks Jernbanemuseum. 

Koblingerne.dk er der desuden mulighed for at se sjove film med Koblingerne og Lokomotivmester Busse, og downloade tegneark og opgavehæfter med Koblingerne. 

Koblingerne.dk er en hjemmeside i udvikling og vi arbejder hele tiden på at lave nyt indhold til børnene, som gør mødet med jernbanehistorien til en sjov og lærerig oplevelse. 

 

Udviklingssamarbejde 

Danmarks Jernbanemuseum har udviklet Koblingerne i samarbejde TEATERET DER GIK I SORT. Teateret blev grundlagt af Brian Wetterstein i 2011 med et ønske om at skabe forestillinger, der inddrager og går i dialog med publikum. TEATERET DER GIK I SORT er fast samarbejdspartner med Danmarks Jernbanemuseum og har i flere år stået for at skrive og opføre sjove og spændende skuespil blandt museets mange lokomotiver.

 

Film med Koblingerne

Koblingerne bor på Danmarks Jernbanemuseum sammen med en masse andre lokomotiver. Koblingerne elsker at gå på opdagelse, de elsker at hjælpe til og de elsker at være udstillet, så museets gæster kan se dem.

Se de sjove film med lokomotivvennerne på Koblingerne.dk

1. Koblingerne og blade på skinnerne 
2. Koblingerne og den sorte røg 
3. Det knækkede tandhjul 
4. Det store rod