Gå til indhold

Jernbanen i mit nærområde

Trænger dine elever til at bevæge sig ude i virkeligheden i historie?  Velkommen til vores læringsforløb, skræddersyet til 5.-7. klasse! Dette kortfattede forløb giver eleverne mulighed for at udforske den virkelige historie i deres eget nærområde ved at arbejde med jernbanen.

Gennem tiden har vores område båret præg af fortidens levn, herunder tidligere jernbanestrækninger. Fra anden halvdel af 1800-tallet og frem til ca. 1930 blev jernbanen udbredt i Danmark. Selvom mange strækninger stadig er i brug i dag, kan vi stadig finde spor efter de nedlagte baner, hvis vi ved, hvad vi skal kigge efter.

Jernbanen var i denne periode den primære måde at transportere varer og passagerer over land, indtil lastbiler, private biler og busser blev almindelige omkring 1950-60. Selv efter dette tidspunkt blev der stadig fragtet store mængder gods og passagerer med jernbane. Jernbanen repræsenterer derfor et vigtigt tegn på industri og menneskers muligheder for at bevæge sig, enten dagligt eller lejlighedsvis på rejse.

I denne opgave opfordres eleverne til at gå på opdagelse i deres nærområde for at finde spor af tidligere eller nuværende jernbaner. De kender sandsynligvis allerede navnet på den nærmeste station og i hvilken by, den ligger.

Hent PDF med læringsforløb om Jernbanen i mit nærområde her

Book et læringsforløb

Derudover kan der altid bookes et læringsforløb i autentiske læringsmiljøer på museet til alle aldersgrupper.

Danmarks Jernbanemuseum tilbyder forløb rettet mod fagene dansk, historie og samfundsfag, som understøtter undervisningen i 3. klasse, 4.–6. klasse og 7.–9. klasse. Vi har også forløb til de gymnasiale uddannelser, baseret på vores udstillinger. Besøg museet, hvis I er på lejrskole i Odense. Danmarks Jernbanemuseum tilbyder desuden læringsforløb til de mindste. Se alle forløb på vores her

Besøg på egen hånd

Alle er altid velkomne til at besøge os på egen hånd og opleve vores udstillinger. Læs mere om Besøg på egen hånd her.