Spor nr.
På balkonen
Sikkerhed har altid været alfa og omega for jernbanen. Jernbaneulykker er da også relativt sjældent forekommende, men når det sker, er det med store menneskelige og materielle tab – og stor offentlig opmærksomhed.
At rejse med tog har siden midten af 1800-tallet været en af de sikreste rejseformer, og det er det også i dag. Det er udgangspunktet i udstillingen Sikkerhed!, der har fokus på den styring og kontrol, vi ikke lægger mærke til, men som koordinerer voldsomme kræfter.
Danmarks jernbanehistorie spænder over næsten 175 år – siden 1847 – og sikkerheden har altid været på dagsordenen. Gennem årene er sikkerheden igen og igen blevet forbedret. Fra at være afhængig af mennesker er jernbanesikkerheden blevet mere og mere automatiseret – så vidt muligt fri af den menneskelige faktor.
I udstillingen Sikkerhed! kan du se, hvad jernbaneoperatørerne har lært af ulykkerne som f.eks. lyntogsulykken ved Odense i 1967 og Sorø-ulykken i 1988. Du kan også detaljeret orientere dig om, hvordan et manuelt, mekanisk og elektronisk sikkerhedsanlæg fungerede.
Sikkerhed! er en udstilling for dem, der rejser med tog eller møder jernbanen, hvor de færdes. Børn og unge kan lære, at det at rejse med tog er sikkert – når man færdes med omtanke. Børn (og voksne) kan få et kørekort i jernbanesikkerhed, hvis de svarer rigtigt på 15 spørgsmål.