Gå til indhold
Tilbage

Kunst til folket

Kategorier

Nyheder, Museumsklubben

Oprettet

30. april 2020

Tiden går langsomt når man keder sig. Sådan oplevede forstander på Elbæk Højskole Johannes Elbek det også, da han i begyndelsen af 1900-tallet rejste rundt i landet som foredragsholder.

Johannes Elbeks idé gik ud på at udsmykke jernbanernes ventesale med reproduktioner af kendte kunstværker. På den måde kunne danskerne både inspireres og blive klogere, når de rejste rundt mellem landets stationer.

Elbek var på dette tidspunkt forstander på Elbæk Højskole, beliggende mellem Horsens og Odder, og han henvendte sig derfor først til ledelsen ved den hjemlige Horsens-Odder Jernbane. Horsens-Odder var en privatbane åbnet i 1904, og her var man positive over for Elbeks idé.

Allerede i 1904 blev det første kunstværk hængt op på Hundslund Station. En reproduktion af et Rembrandt-maleri som Elbek selv havde skaffet. I løbet af årene 1905-1906 kom der kunst på alle stationerne ved Horsens-Odder Jernbane.

Men Elbek var langt fra færdig. Han kontaktede DSB og Rigsdagen, og begge steder var der positiv respons på kunstprojektet. Fra Rigsdagen hentede han de økonomiske midler, og fra DSB sendte man en ansat, som én gang om året rejste rundt og flyttede billederne mellem stationerne. Fra nu af var der ikke længere Rembrandt på plakaten, da man blev enige om, at der skulle være dansk kunst på stationerne. Herefter kunne de rejsende se på reproduktioner af alt lige fra Anna Anchers skildringer af lyset i Skagen til Agnes Slott-Møllers historiske motiver. I 1910 var der 483 billeder af 82 kunstnere på 293 stationer.

Billedet øverst er fra Slagelse Stations ventesal, 1955. På væggen til højre kan man ane et af de indrammede kunstværker, som fra begyndelsen af 1900-tallet prydede ventesale over hele landet.

museets magasin opbevarer vi tre af de reproduktioner, der prydede de danske stationer i begyndelsen af 1900-tallet. På hvert billede indsatte man i det ene hjørne en lille tekst om motiv og kunstner. For en højskoleforstander som Johannes Elbek var oplysning en vigtig del af vandreudstillingen.

I 1936 kunne de danske togpassagerer lade sig inspirere af 650 forskellige kunstværker, når de rejste fra station til station, men i årene herefter måtte kunsten vige for anden udsmykning. I forbindelse med DSB’s moderniseringer af stationerne blev billederne pillet ned til fordel for reklameplakater. På Hundslund Station, som nu ikke længere var station, men postkontor, havde man som det sidste sted i landet et af reproduktionerne hængende frem til 1984.

Hele historien og mere til kan læses i bogen ”Jernbanernes ventesale var verdens største kunstgalleri” af Johan Kirkman. Johan Kirkman har ligesom Johannes Elbek været forstander på Elbæk Højskole, og fandt frem til historien, mens han var på højskolen. I bogen kan man desuden se den lange liste af kunstværker, som skulle gøre ventetiden på stationerne til en ren fornøjelse. Bogen kan købes på museets webshop til 40 kr.

 

Seneste nyt