Gå til indhold
Tilbage

Jernbaner og krigsførelse

Fra Bismarcks tog til Den Kolde Krigs skinner – Foredrag med Lars E. Bærentzen 

KØB BILLET

Sted

Filskov

Periode

27. februar

Tidspunkt

18:30 - 21:15

I forlængelse af januars foredrag om Holocaust med Silvia Goldbaum Tarabini tager vi nu et dybt dyk ned i jernbanernes betydning for krigsførelse gennem historien. Fra deres opfindelse i 1830’erne til afslutningen af Den Kolde Krig har jernbaner været et afgørende værktøj i konflikters udfoldelse.

Inden foredraget kan du deltage i en spændende omvisning i museets udstilling "Toganmeldelse nr. 487" om DSB's rolle i Den Kolde Krig. Vores undervisningsansvarlige, Ulrik Vestergaard Jensen, vil give dig indsigt i, hvordan denne periode satte sit præg på jernbanernes rolle i militære strategier og deres betydning i en tid præget af globale spændinger.

Hvordan blev tog og skinner et magtfuldt våben i militærstrategien?

Lars E. Bærentzen fører os gennem historien – fra Bismarcks krige og Den Amerikanske Borgerkrig til skyttegravene i Første Verdenskrig og forsyningslinjerne under Den Kolde Krig. Foredraget giver en dybdegående indsigt i, hvordan jernbaner formede militær taktik og logistik i verdenshistoriens største konflikter. 

Jernbanen blev hurtigt en central del af krigsførelsen efter sin opfindelse i 1830’erne. Preussen var blandt de første til at udnytte den til mobilisering og forsyning, særligt under Bismarcks krige (1864, 1866, 1870).

I Den Amerikanske Borgerkrig blev jernbaner både brugt til troppeforsyning og som mål for sabotage, fx under Sherman’s march. Før Første Verdenskrig var jernbanekøreplaner en del af militærstrategien, og under krigen sikrede skinnerne forsyninger helt frem til skyttegravene.

Symbolsk blev våbenhvilen i 1918 underskrevet i en fransk jernbanevogn, som Tyskland genbrugte i 1940. Under Anden Verdenskrig var jernbaner afgørende, især på Østfronten og i USA’s oprustning.

I Den Kolde Krig spillede jernbanerne en vigtig rolle i Warszawapagtens forsyningslinjer, overvåget nøje af NATO. 

Program for aftenen

  • Kl. 18:00: Dørene åbnes
  • Kl. 18:30-19:15: Omvisning i koldkrigsudstillingen "Toganmeldelse nr. 487" med Ulrik Vestergaard Jensen
  • Kl. 19:30-21:15: Foredrag med Lars E. Bærentzen

Kom med på en historisk rejse og bliv klogere på, hvordan jernbanerne ændrede krigsførelse og blev en central del af verdenshistoriens konflikter.

Husk også foredraget med Silvia Goldbaum Tarabini den 30. januar 2025

Her udforskes jernbanens rolle i Holocaust med udgangspunkt i deportationerne til Theresienstadt. Læs mere om dette foredrag her

Om Lars E. Bærentzen

Lars er ph.d. i historie og pensioneret kontorchef ved FE. Hans dybdegående viden og fortælleevne gør ham til en af landets førende eksperter i krigens historie.

Gå ikke glip af denne unikke mulighed for at opdage, hvordan jernbanens skinner ikke kun transporterede gods og mennesker, men også spillede en afgørende rolle i verdenshistoriens største konflikter.

Andre udstillinger på museet

Se alle udstillinger

Andre oplevelser på museet

Se alle aktiviteter