Danmarks Jernbanemuseum har en stor og fremragende billedsamling - lige fra gamle glaspladenegativer til nyere farvediapositiver, postkort og tryk. Motiverne dækker alle sider af jernbanernes historie, også landets mange stationer og jernbanemiljøer. Museets billedsamling indeholder skønsmæssigt 150.000 billeder, men ingen kender dens præcise størrelse. I forbindelse med åbningen af museets Videncenter i 2016, åbnedes også for online adgang til museets billeddatabase, som indeholder de første godt 3.300 scannede fotos.


Gå til Billeddatabasen her


Søgemuligheder

Museets billeddatabase har mange søgemuligheder. Lettest er selvfølgelig den almindelige fritekstsøgning, men med det stedse voksende antal billeder, der scannes og gøre tilgængelige, er det nødvendigt at kunne foretage detaljerede søgninger ud fra specifikke kriterier såsom motivkategorier, datering, personnavn, stednavn og strækning samt lokomotiver og vogne. Disse søgemuligheder vil sammen med 800 emneord sikre, at det vil være muligt at finde ethvert billedmotiv i samlingen, uden at man først skal gennemse flere hundrede andre billeder.


Kreditering

Billederne kan downloades helt frit uden omkostninger til privat brug og i forbindelse med studier – dog med angivelse af "Danmarks Jernbanemuseum". Hvis billederne skal bruges i kommerciel sammenhæng, og/eller man har brug for billeder i højere opløsning til f.eks. bogproduktion, vil det – som nu – være muligt at bestille i mod betaling af håndteringsomkostninger.


Meld gerne retur

Hvis du finder fejl i et fotos registreringsoplysninger eller f.eks. har genkendt din mor i en billetsalgskø, hører vi gerne fra dig på info@jernbanemuseet.dk


Flere billeder på vej

Hvis du efter gennembladring af de tilgængeliggjorte billeder savner de highlights fra billedsamlingen, som du kender fra diverse monografier, er forklaringen den, at vi indledningsvis har prioriteret at scanne en stor samling på ca. 15.000 negativer, som før museet modtog samlingen har været opbevaret uhensigtsmæssigt og derfor er under nedbrydning. Når det er overstået, vil vi tage fat på scanning og tilgængeliggørelse af resten af de mange tusinde billeder, som kun ganske få personer hidtil har haft lejlighed til at se.


Priser

Indtil da er det stadig muligt - til konkrete formål - at få adgang til at se de ikke-scannede billeder. Kontakt os blot på info@jernbanemuseet.dk nogle dage forud for dit besøg i Videncentret. Og det er muligt at købe scanninger af de ikke-scannede billeder i museets samling. Scanning af et foto (max. A4-størrelse) koster kr. 300 ekskl. moms til ikke-kommercielle formål. I lav opløsning sendes scanningen som vedhæftet fil i en e-mail. Andre formater scannes eller affotograferes efter regning. Priser for billeder til kommerciel brug aftales i hvert enkelt tilfælde.